Garden of Serendipity

“Truth is not only violated by falsehood; it may be equally outraged by silence” – Henri Frederic Amie

Framtidens landbruk

Vi har alle lært den kjente «5 om dagen» av frukt og grønnsaker, så vi hiver i oss noen erter, litt overkokt brokkoli, kanskje et eple og en banan , samt en salat som gjerne er ferdigpakket og klar. Den dårlige samvittigheten forsvinner, og vi føler oss på god fot med vår helse, da vi holder oss innenfor de anbefalte retningslinjer. Men hva er sannheten her? Får vi i oss alt vi trenger av mineraler, vitaminer, antioksidanter og annen næring vi trenger for å holde kroppen gående?

Dagens konvensjonelle jordbruks teknikker baseres i hovedsak på monokulturer, bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. Det gjør så det blir et landbruk med mindre fysisk arbeid, da maskiner har tatt over, og vi får en raskere avhøstning . Hva har  konsekvensen av denne type landbruk blitt?

Studier fra forskjellige deler av verden kommer til samme konklusjon i disse dager. Frukt og grønnsaker mister sin næring, og jorda den dyrkes i blir ufruktbar og steril. En av de første studier som ble gjort på det avtagende næringsinnhold i frukt og grønnsaker ble utført av  Anne-Marie Mayer, og publisert i British food journal i 1999.

Den så på mineral konsentrasjonene i 20 forskjellige grønnsaker, og 20 forskjellige typer frukt dyrket i England fra 1930 til 1980. Resultatene var ganske  så skremmende. Kobber, som er en av våre essensielle næringstoffer hadde blitt redusert med 80%, kalsium 20%, mens magnesium og andre livsviktige mineraler var og kraftig redusert. Det samme viser  studier fra  for eksempel USA.

I 2004 analyserte Donald Davis og hans team næringsinnholdet i 43 forskjellige frukt og grønnsaker,  dyrket gjennom en 50 års periode. Den studien viser reduksjon i blandt annet vitaminer, mineraler og proteiner, og økt innhold av karbohydrater. Brokkoli  hadde i 1950 130 mg av kalsium per porsjon, men var i 1990 nede på 45 mg kalsium. Gulrøtter hadde 24% mindre jern, og reduksjonen generelt var  5-40% i viktige mineraler, vitaminer, proteiner og mikronæringsstoffer.

Hva har skjedd med maten vår?

Dette er noe som kalles «dilution effect«, en  kombinasjon med overforbruk av irrigasjon, kunstgjødsel, monodyrking og foredling  for å øke produksjon. Når en bonde bruker gjødsel med nitrogen, tar planten opp mere vann og vokser raskere. Vi ender da opp med å betale for frukt og grønnsaker som har høyere vanninnhold, samt karbohydrater.

Samtidig benyttes det i stor grad monokulturer som dyrker den samme sorten år etter år på samme stykke jord. Det suger jorda tom for essensielle mineraler, og ødelegger og økosystemet i jorda slik at plantene tar opp mindre næring.
Irrigasjon fører og til større planter (i form av vann), mens rotsystemet er det samme, og dermed ikke kan ta opp nok næringstoffer til en større plante.

Vi er i dag 7 milliarder mennesker på denne planeten ,og vi trenger mat til alle.
Mantraet til det  konvensjonelle landbruket og deres støttespillere er, «vi trenger et intensivt jordbruk som gjennomføres med syntetiske gjødslingsmidler, sprøytemidler, irrigasjon osv, da det gir større avlinger.»

Heldigvis er det feil. Økologisk landbruk er på full fart tilbake, og den har vitenskapen bak seg som viser dette er veien å gå.

2011 hadde mange slike studier å by på. En av de kom fra det anerkjente  Rodale instituttet, som i en 30 års periode har dyrket økologisk og konvensjonelt side om side, slik at forsknings grunnlaget blir så rettferdig som mulig. Konklusjonen er ganske enkel.

Organic yields match conventional yields.

Organic outperforms conventional in years of drought.

Organic farming systems build rather than deplete soil organic matter, making it a more sustainable system.

Organic farming uses 45% less energy and is more efficient.

Conventional systems produce 40% more greenhouse gases.

Organic farming systems are more profitable than conventional

Dette er ikke den eneste studien av sitt slag, det er drøssevis av studier som kommer til lignende konklusjoner. Økologisk jordbruk øker avling per hektar med opp til 180 % på mais i utviklingsland, gir 3 ganger så mye avkastning i forhold til konvensjonelt, bedre for miljøet,  og bedre i tørre eller våte perioder.

Det er enormt mange studier som sier det samme, og ser man det fra en miljø sammenheng, er det og enstydene hva som må skje, da der igjen hoper problemene med konvensjonelt landbruk seg opp. Agropub beskriver en del av problemet:

«Når kunstgjødsel erstatter mer naturlige måter for næringsforsyning, slik som vekstskifte, resirkulering av organisk materiale og kombinasjon av husdyr og åkerbruk, reduseres mengden av organiske materiale i jorda. Når dette skjer, blir jorda enda mer utsatt for fysisk erosjon av vind eller vann, jordas evne til å holde på vann minker og næringsopptaket blir skadet. Jordarbeiding og ulike former for dyrkingspraksis kan ytterligere øke problemene med jorderosjon.»

Bier forsvinner fra planeten vår,og kollapsen har i flere studier blitt linket til syntetiske gjødslings og sprøytemidler brukt. Mark og andre deler av økosystemet forsvinner i jorda, noe som igjen skaper problemer for andre deler av vårt økosystem.

Wikipedia beskriver økologisk jordbruks fordeler på denne måten når det gjelder biomangfold:

 «Nearly all non-crop, naturally-occurring species observed in comparative farm land practice studies show a preference in organic farming both by population and richness. Spanning all associated species, there is an average of 30% more on organic farms versus conventional farming methods. Birds, butterflies, soil microbes, beetles, earthworms, spiders, vegetation, and mammals are particularly effected»

Tilbake til starten. Hvordan skal vi få næringen i vår mat tilbake? Vi kan ikke spise 20 serveringer av frukt og grønnsaker til alle måltider, våre magesekker har ganske enkelt ikke plass til det. Det er heller ikke rett måte å gjøre det på, sett i forhold til fordeling av verdens mat ressurser.

Vi kan øke næringsinnholdet i vår mat igjen, og det gjennom økologiske landbruksmetoder.  Studier viser, for hvert år man benytter økologiske teknikker som vekselbruk eller  tilbakeføring av organisk materiale til jorda, ja da øker næringsinnholdet, år for år.

«Not only can organic agriculture feed the world, according to the UN Environment Programme (UNEP) in a report released in October, it may be theonly way we can solve the growing problem of hunger in developing countries.

UNEP states that its extensive study “challenges the popular myth that organic agriculture cannot increase agricultural productivity.” UNEP reportedthat organic practices in Africa outperformed industrial, chemical-intensiveconventional farming, and also provided environmental benefits such as improved soil fertility, better retention of water and resistance to drought. This analysis of 114 farming projects in 24 African countries found that organic ornear-organic practices resulted in a yield increase of more than 100 percent.»

Vår jord blir steril og ufruktbar ved bruk av konvensjonelle landbruksteknikker, og vi står og ovenfor forandringer i vårt klima med mer tørke, flom eller tempraturforandringer. Økologisk landbruk vinner suverent i slike forhold.Er det ikke snart på tide vi tar ibruk all den vitenskapen som forteller oss dette?
                                  

Én kommentar på “Framtidens landbruk

  1. Postulator
    februar 13, 2012

    Interessann artikkel. Må innrømme at mitt kunnskapsnivå om landbruk er veldig lavt. Hva tenker du om hydroponikk, altså ikke at det skal overta for eksisterende landbruk, men om prinsippet og muligheten til å få næringsrike matplanter?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den desember 12, 2011 av i Økologisk landbruk, Miljø med stikkord , , , .

Navigasjon

%d bloggere like this: